Numele Vatra sugerează faptul că acest sat este cel mai vechi de pe moşia Hudeşti, după care au fost înfiinţate celelalte ca slobozii sau aşezări pe părţi din marea moşie Hudeşti, când acestea au ajuns în stăpâniri diferite.
Din anul 1873, Vatra este menţionat ca sat separat în comuna Hudeştii Mari.
În jurul anului 1890, satul Vatra, de pe moşia Hudeşti, comuna Hudeştii Mari, avea 198 familii cu 946 suflete. Satul acesta este cel mai vechi de pe moşie.
În 1912, satul Vatra din comuna Hudeşti avea 269 case locuite, 13 case nelocuite, 293 familii cu 1326 locuitori, din care 675 bărbaţi şi 651 femei.
Ca şi satele Alba, Başeu şi Lupeni, satul Vatra nu apare niciodată menţionat separat, întotdeauna se face precizarea: „pe moşia Hudeşti”.
Un locaş de biserică foarte vechi, construcţie din bârne de lemn, a fost restaurat în 1827 de Iordache Costache Lăţescu..
Această biserică a ars în anul 1924 şi s-a făcut biserică nouă, din veniturile asigurate prin testamentul lui Iordache Costache Boldur Lăţescu, construcţie din cărămidă pe temelie de piatră.
În perioada 1998-2005, în partea de sud a vechii biserici, s-a construit un nou locaş de biserică prin vrednicia preotului Dumitru Chilici şi cu ajutorul credincioşilor.
La Parohia „Adormirea Maicii Domnului” au slujit perioade mai îndelungate preoţii Cazacincu Traian, Holovciuc Mihai, urmat de Chilici Dumitru.